Dziennik elektroniczny

 
 

Nasi absolwenci

Jeden z najwybitniejszych absolwentów klasy dziennikarskiej z elementami prawa. W trakcie nauki w III LO był Stypendystą Prezesa Rady Ministrów i Ministra Edukacji Narodowej. Laureat Olimpiady Wiedzy o Prawach Człowieka i finalista Olimpiady Literatury i Języka Polskiego (zwolniony z matury z języka polskiego i z WOS-u!). Pisał do gazetki szkolnej „Troll” i współpracował z Fundacją Nowe Media tworząc m.in. gazety internetowe. Ukończył prawo na Uniwersytecie Śląskim. Obecnie uczy i doktoryzuje się w Katedrze Teorii i Filozofii Prawa Uniwersytetu Śląskiego. Marek wcale nie jest typem kujona, to człowiek z pasją. Fan sportu, m.in. MMA. Często powtarza, że z chęcią wróciłby do czasów liceum, bo tak mu się tam podobało. 
Fan motoryzacji. Jeden z najwybitniejszych absolwentów klasy dziennikarskiej z elementami prawa, zajmujących się dziennikarstwem branżowym. W trakcie nauki w III LO pisał swoje pierwsze teksty dotyczące oczywiście motoryzacji. Obecnie student drugiego roku wydziału Dziennikarstwa i Nauk Technicznych we Wrocławiu, specjalność: dziennikarstwo motoryzacyjne. Współtwórca i redaktor portalu http://power-car.pl/, gdzie prowadzi m.in. rubryki „5 ciekawostek o danej marce” oraz „Samochody niedostępne w Polsce”. Działa również w redakcji czasopisma studenckiego DSW Moto Time. Współpracuje z polskimi zespołami Formuły Student, np. z PWR Racing Team z Wrocławia. Jako dziennikarz uczestniczy w różnych eventach motoryzacyjnych, największych targach motoryzacyjnych w Polsce – Poznań Motor Show. Poza motoryzacją jego hobby jest tenis ziemny. Zapraszamy na FB naszego absolwenta https://www.facebook.com/samochodziarzepl/
Absolwentka klasy dziennikarskiej z elementami prawa. Stypendystka Prezesa Rady Ministrów. Ukończyła III LO z wyróżnieniem. Przewodnicząca samorządu szkolnego. Dziennikarka szkolnego Radia Tonacja, która przeprowadziła m.in. wywiad z kabaretem Paranienormalni. Kapitan szkolnej drużyny piłki nożnej, z którą zdobyła II miejsce w Pucharze Gliwic. Wszyscy, którzy znają Jagodę wiedzą, że „Gdzie diabeł nie może tam Jagodę pośle”. Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych. Obecnie studiuje socjologię ekonomiczną na Uniwersytecie Wrocławskim, gdzie zdobywa nowe umiejętności. Dzięki III LO mogła zostać każdym, postanowiła pozostać sobą.

  1. KLAUZULA INFORMACYJNA

     

    Administrator

    1.    Administratorem przetwarzanych danych osobowych jest: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 8 w Gliwicach, ul. Syriusza 30, reprezentowana przez dyrektora Katarzynę Dąbrowską.

     

    Współadministratorzy

    2.    Współadministratorami danych osobowych są Miejskie Jednostki Organizacyjne

    Gminy Gliwice wymienione w Zarządzeniu organizacyjnym nr 5/19 Prezydenta Miasta Gliwice z dnia 4 stycznia 2019 r. w sprawie: zatwierdzenia uzgodnień dotyczących określenia zakresów odpowiedzialności współadministratorów w zakresie wypełniania obowiązków związanych z przetwarzaniem danych osobowych.

     

    Inspektor ochrony danych Administratora

    3.    Inspektorem Ochrony Danych w Jednostce jest: Anna Jurek-Zawierucha tel.: 32 234-41-13,  adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

     

    Cel i podstawa przetwarzania

    4.    Celem przetwarzania danych osobowych jest wypełnianie zadań wynikających z

    obowiązku kształcenia i wychowania dzieci i młodzieży.

           5. Podstawą przetwarzania danych osobowych są:

               Art. 6 ust. 1 lit. a) i lit. c) oraz art. 9 ust. 2 lit. b) Rozporządzenia Parlamentu    

               Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony     

               osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie    

               swobodnego przypływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE;

               1) Przepisy prawa:

                   a. Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty,

                   b. Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe,

               2) Zgoda osoby, której dane dotyczą.

     

    Odbiorcy danych

     

           6. Odbiorcami danych mogą być firmy świadczące usługi na rzez Jednostki:

               a. Dostawca oprogramowania do prowadzenia dziennika elektronicznego

                   VULCAN Sp. z o.o., Wrocław, ul. Wołowska 6

               b. Firma świadcząca usługi w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy

                   BHP-LEX Sp. z o.o., Zabrze , ul. Wolności 345

               c. Firma świadcząca usługi z zakresu opieki medycznej w miejscu nauczania i  

                   wychowania  Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Vitamed Sp. z o.o.,     

                    Gliwice, ul. Różana 7

               d. Firma świadcząca usługi w zakresie administrowania systemem informatycznym

                   SilesiaNet Lesław Frydel, Gliwice, ul. Saturna 

               e. Podmioty, które realizują zadania publiczne

     

    Okres przechowywania danych osobowych

     

           7. Dane osobowe przetwarzane celem realizacji obowiązku prawnego ciążącego na    

              administratorze, będą przechowywane przez okres zgodny z jednolitym rzeczowym   

              wykazem akt, opracowanym na podstawie ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o  

              narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.

             Dane osobowe zawarte w dziennikach lekcyjnych – 5 lat od zakończenia nauki w  

             szkole

             Dane osobowe zawarte w arkuszach ocen – 50 lat od zakończenia nauki w szkole.

           8.Dane osobowe przetwarzane na podstawie zgody będą przetwarzane do momentu   

             wycofania zgody lub przez okres 50 lat..

     

    Prawa osób, których dane dotyczą.

           9. Informujemy, że przysługuje Pani/Panu prawo do:

              a. dostępu do swoich danych osobowych i otrzymania ich kopii;

              b. poprawiania i uzupełniania swoich danych osobowych;

              c. usunięcia danych przetwarzanych na podstawie zgody;

                 cofnięcie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania,     

                 którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

              d. wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych    

                 Osobowych.

     

    Informacje dodatkowe

         10. Podanie danych osobowych zgodnie z pkt. 5 ppkt. 1) jest obowiązkiem ustawowym.

         11. Podanie danych osobowych zgodnie z pkt. 5 ppkt. 2) jest obowiązkiem umownym.     

              Niewyrażenie zgody będzie skutkowało brakiem możliwości wykonywania czynności,  

              objętej zgodą na przetwarzanie danych osobowych.

         12. Podane dane osobowe nie służą do zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w     

              tym profilowania.

Zmień kontrast

Projekty międzynarodowe

Projekt realizowany od 1 października 2019 r. do 31 września 2021 r. 

Projekt realizowany od 1 października 2018 r. do 31 września 2020 r. 


Radio Tonacja

Gliwicki Bieg Uliczny

Licznik odwiedzin

Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W ubiegłym tygodniu
523
1188
10951
18118

JSN Decor template designed by JoomlaShine.com